VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Waarom verlaagt de bank niet zelf de rente?

Geplaatst op: 18-08-2019, 14:11:43

In 2016 begon de Consumentenbond een campagne voor eerlijker hypotheekvoorwaarden. Die campagne werpt mooie vruchten af, en bespaart consumenten tot tienduizenden euro’s.

Het probleem in een notendop. Behalve rente betaalt u bij een hypotheek zonder NHG een opslag van één tot enkele tienden rentepunten. Die opslag dekt voor de bank het risico af dat de klant de hypotheek niet, of slechts deels, terugbetaalt. Hoe hoger de hypotheekschuld in verhouding tot de woningwaarde, des te hoger de toeslag.

Verhouding

Maar in de loop der tijd stijgt de woning vaak in waarde, en lost de klant vaak deels af. Daardoor verandert die verhouding tussen woningwaarde en hypotheekschuld in het voordeel van de klant, zodat het risico kleiner wordt, en de toeslag omlaag of helemaal verdwijnen kan. Maar dat laatste deden veel hypotheekverstrekkers niet, zeker niet vanzelf.

Inmiddels knokken wij al drie jaar voor verbetering, en met opmerkelijk succes. Geen enkele aanbieder houdt nog vast aan de oorspronkelijke hypotheekrente. Alle aanbieders passen nu op verzoek van de klant de risico-opslag tussentijds aan; daarbij zijn onlangs ook de laatste achterblijvers zijn onlangs overstag gegaan.

Eigen beweging

Tenslotte willen wij dat de aanbieders dit niet alleen tussentijds en op verzoek van de klant doen, maar automatisch en uit eigen beweging. Steeds meer aanbieders, vooral nieuwkomers op de markt, doen dat. De grote banken, ABN Amro, ING en Rabobank, blijven op dit punt nog achter.

Dus blijven we knokken. Want trots als ik ben op de behaalde resultaten, helemaal ideaal zou het zijn als ik op een gegeven moment een brief van ING op mijn deurmat vind, waarin staat: „Geachte mevrouw Molenaar, de WOZ-waarde van uw huis is inmiddels weer dusdanig gestegen, dat wij uw renteopslag verlagen.”

Bron: column van Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, van 18 augustus 2019 op www.dft.nl

Vorige pagina